Az autoimmun betegség kialakulásának okai, avagy a katalizátorok

Az autoimmun betegség kialakulásának okai, avagy a katalizátorok

MI ÁLL AZ AUTOIMMUN BETEGSÉGEK HÁTTERÉBEN?

 

Az autoimmun betegségek kialakulásának vizsgálata során, először érdemes tisztázni, hogy mit jelent pontosan az AUTOIMMUN BETEGSÉG?

Az autoimmun betegség az immunrendszer felismerő rendszerében működésében keletkezett zavar, amely bekapcsolja a védekező mechanizmusokat. Ha ebben az összetett ám annál érzékenyebb szerkezetben hiba lép fel, akkor annak két következménye lehet: az egyik a védekezőképesség meggyengülése, más néven immunhiány, a másik a saját vagy hasznos idegen sejteket felismerő sejtek zavara. Ez utóbbi eseteket nevezzük összefoglaló néven autoimmun betegségeknek.

Az autoimmun betegségre való HAJLAM öröklődik. Ez azt jelenti, hogy akár egész életünkben hordozhatjuk magát az immunrendszeri hibát anélkül, hogy valaha is tüneti szinten jelentkezne.

Vannak azonban olyan tényezők, amelyek bekapcsolják a hibás működést az immunrendszerben. Ezeket INDIKÁTOROKNAK nevezünk.

A LEGFONTOSABB INDIKÁTOROK:

✅ LELKI OKOK
Tőlem ebben a témában láthatjátok a legtöbb írást, mert azt gondolom, hogy ez az a terület, amire nem fektetünk elég hangsúlyt a gyógyulásért – vagy tünetmentességért -. folytatott erőfeszítés során.
A lelki okok közé sorolhatjuk a tipikus személyiségjegyeket (maximalizmus, önbizalomhiány, alárendelt szerep stb.), de ide tartoznak nagyobb lelki sokkok is, amelyek gyakran okoznak, vagy súlyosbítanak autoimmun betegséget: szeretteink elveszítése, kapcsolat vége, munkahely elveszítése és így tovább.

✅KRÓNIKUS STRESSZ
Az első ponttal némiképp összefügg, de attól elkülönülve is képes beindítani autoimmun folyamatokat. Képzeljük csak el, amikor benne élünk egy rossz kapcsolatban, nyomaszt a főnökünk vagy éppen olyan életszakaszban vagyunk amikor folyamatosan aggódnunk kell. Ezek olyan élethelyzetek, amelyekben jellemzően hosszabb ideig tartanak. Ha nincs miből töltekeznünk, a szervezetünk kimerül, megálljt parancsol és beindulnak az autoimmun folyamatok.

✅HELYTELEN TÁPLÁLKOZÁS
A hosszú időn tartó helytelen táplálkozás is képes olyan szintű terhelést okozni szervezetünkben amely kiválthatja az autoimmun folyamatok beindulását. A rengeteg feldolgozott élelmiszer, finomított cukor, a túlzásba vitt laktóz és glutén fogyasztás, a rendszertelen és minőségileg sem kielégítő táplálkozás is indikátora lehet az autoimmun folyamatoknak.

✅MOZGÁSSZEGÉNY ÉLETMÓD
Önmagában talán kevésbé okolhatjuk az ülő életmódot az autoimmun betegségek kialakulásaként, de járulékos jelleggel szinte mindig ott áll az autoimmun folyamatok mögött. Testünk egészsége kihat lelkünk egészségére és fordítva. Az állandó mozgásszervi problémák, tüdőkapacitás csökkenése, az ezek mentén kialakult fájdalom, az izomhiányból eredő fáradtság is eredményezhet olyan szintű kibillenést, amely indikálja a nem kívánt autoimmun folyamatokat.

✅VÍRUS
Előfordul olyan is, amikor a szervezetünkbe került idegen vírus elleni védekezésként aktiválódnak az autoimmun folyamatok. Ilyenkor egyszerűen hibásan reagál a szervezet és az idegen vírus helyett saját egészséges sejtjeit vagy szerveit támadja meg.

Ez a felsorolás sem kizáró, vagy taxatív jellegű. Sőt, gyakran előfordul olyan élethelyzet is, amikor ezek az okok keverednek egymással. Például elsőként egy vírus bekapcsolhatja a helytelen autoimmun választ. Ez okozhat egyszeri tüneteket, amelyek maguktól, vagy szteroid hatására elmúlnak. Majd hosszú éveken keresztül tünetmentes, lappangó időszak következik. Egészen egy komolyabb lelki megrázkódtatásig, amikor derült égből törnek fel, akár egészen komoly problémák is.

Láthatjuk tehát,hogy a probléma egészen komplex ez az oka annak, hogy a megoldásáért is több fronton kell küzdenünk.

Az Autoimmun Jóga és Életmód Rendszer ezekre a faktorokra épült és ezek figyelembevételével segít az egészség  helyreállításában és a tünetmentes élet kialakításában.

A rendszer alappillérei:

  1. Lelki okok felkutatása
  2. Megfelelő mozgás
  3. Megfelelő Légzés
  4. Stresszoldás (relaxáció, meditáció)
  5. Megfelelő táplálkozás

A  fentiekből is egyenesen következik tehát, hogy az egyik legfontosabb tényező a módszerek komplexitása és átfogó jellege az autoimmun betegségekkel folytatott sikeres küzdelem során.