Mi a közös az autoimmun betegségekben?

Mi a közös az autoimmun betegségekben?

 

Gyakran teszik fel nekem a kérdést, hogy hogyan lehet egy kalap alá venni a sok különböző fajta autoimmun betegséget. A megoldás egyszerű: az autoimmun betegségek nem mások, mint tünetegyüttesek. Az alapján, hogy a háttérben zajló autoimmun folyamatok a szervezetünkben éppen hol ütik fel a fejüket, mely szervet vagy szervrendszert érintik kapnak egy nevet. Ez a név és maga a tünet is csak a jéghegy csúcsa. A legtöbb autoimmun betegségre jellemzőek a fellángolások, azaz a terheltebb időszakokban súlyosbodnak a tüneteink. Ilyenkor elkezdünk gyógyszert szedni vagy éppen megnövelik az addigi adagunkat. Szteroiddal és egyéb drasztikus, a szervezetünk egészséges részére károsan ható szerekkel kénytelenek beavatkozni a gyulladásos folyamatokba.

Természetesen fontos, a közérzetünk és az életminőségünk szempontjából, hogy tünet- és fájdalommentesek legyünk. Ebben a tekintetben elvitathatatlan eredményei vannak az a modern orvostudománynak.

Ugyanakkor amíg nem foglalkozunk a betegségünk lelki eredetével, addig a körforgás megmarad, és a tüneteink is újra és újra kiújulnak majd.

Az autoimmun betegséggel élőkben az egyik legfontosabb közös vonás a betegség eredője, azaz a lelki háttere, illetve az a mögött húzódó személyiségjegyek. Az elmúlt 5 évben nem találkoztam olyan autoimmun betegséggel élővel, aki ne pipálhatna ki egyszerre többet is az alábbi listából:

✅önbizalomhiány
✅kishitűség
✅az ezt kompenzáló maximalizmus és
✅teljesítménykényszer
✅képtelenek vagyunk nemet mondani
✅nehezünkre esik kiállni magunkért
✅kerüljük a konfliktust
✅ugyanakkor magunkat emésztjük belülről a minket ért igazságtalanságok miatt.

A stressz, a napi szorongás, az elfojtott érzelmek a legfontosabb katalizátorai a bennünk lezajló, önmagunkat pusztító folyamatoknak. Amíg nem vetünk véget annak a tendenciának, hogy a saját életünkben mások a főszereplők, hogy háttérbe szorítjuk magunkat és önként vállaljuk az áldozat szerepét, addig nem várhatunk érdemi változást a betegségünk alakulásában sem.

Itt az idő, hogy TE IS TEGYÉL ÖNMAGADÉRT!

El kell kezdened időt fordítani magadra, az egészségedre és arra, hogy jól legyél! 🙂